
Een infiltratiebuffer is een ondergrondse constructie waar regenwater wordt opgevangen om vervolgens op natuurlijke wijze in de bodem te zakken. Dit proces wordt infiltratie genoemd. Voor het maken van een infiltratie wordt vaak gekozen voor holle kunststof blokken genaamd infiltratiekratten. Deze worden aan elkaar gekoppeld, omwikkeld met geotextiel en vervolgens ingegraven. Dankzij het geotextiel kan er geen zand in de buffer terechtkomen. Wel kan het regenwater er wat in de buffer zit, door het geotextiel heen sijpelen zodat het in de bodem kan infiltreren. Dakgoten, afvoerputten en lijngoten kunnen op de infiltratiebuffer worden aangesloten. Hierdoor wordt het riool niet belast met regenwater en kan het op een natuurlijke wijze in de bodem infiltreren.
Wanneer heb je een infiltratiebuffer nodig?
Een infiltratiebuffer is nodig wanneer regenwater niet goed in de bodem kan wegzakken of wanneer je wilt voorkomen dat het riool overbelast raakt. Wanneer er in een gebied veel 'verstening' is zoals huizen, wegen en bestrating, kan het regenwater moeilijk wegzakken in de bodem waardoor je bij een regenbui wateroverlast zult krijgen. Omdat het in Nederland niet toegestaan is om hemelwater naar het riool af te voeren, zal er een andere manier gevonden moeten worden. Wanneer er ook geen natuurlijke afvoermogelijkheid is zoals een sloot, vijver, meer of rivier, zal er op locatie een buffer aangelegd moeten worden.
Waarom mag hemelwater niet naar het riool worden afgevoerd?
Bij hevige regenval kan het riool overbelast raken als er regenwaterafvoer op is aangesloten. Dit kan leiden tot wateroverlast en zelfs tot verontreiniging van het milieu. Hoewel er nog particuliere percelen zijn waar de HWA op het riool zit aangesloten, is het in Nederland verboden om dit bij nieuwbouw te doen. Omdat regenwater schoon is, hoort dit bovendien niet thuis in het riool. Door het te infiltreren, blijft het grondwaterpeil op een gezond niveau en wordt wateroverlast voorkomen.
© 2025 Geschreven door Sake Booi